Desalinizator (filtriranje morske vode u pitku vodu)

Kategorija:

Opis

Hrvatski proizvod

Postupak sa reverznom osmozom.

Pročišćavanje vode u kućanstvu
Naše tehnologije
U opremi veličine kućanstva koristimo iste tehnologije rješenja za pročišćavanje vode koje općine i industrijska postrojenja koriste za opskrbu vodom širom svijeta. Niže potrebe za domaćinstvima za vodom ne ugrožavaju kvalitetu vode. Od dijelova vodećih svjetskih proizvođača. Naši kontrolni ventili proizvedeni su u Sjedinjenim Državama, a naši filtrirni materijali i druge komponente su neki od najboljih.

Naša oprema za pročišćavanje vode može se instalirati za dvije različite svrhe:

Kvaliteta dolazne vode iz slavine treba poboljšati, npr. omekšati, deklorirati, željezo.
Na raspolaganju vam je jeftina voda iz vlastitog bunara i treba je koristiti za pripremu vode za piće.
Našu opremu za izmjenu iona i filtriranje testirao je Nacionalni institut za javno zdravstvo Nacionalnog instituta za javno zdravstvo te je dobio dozvolu za sigurnost pitke vode.

Oprema za izmjenu jona
Omekšivači vode
Oprema uklanja ione kalcija i magnezija koji uzrokuju tvrdoću vode izmjenom iona. Materijal ionske izmjene uređaja iscrpljuje se tijekom upotrebe. Uređaj stvara regeneracijsku otopinu iz tableta kuhinjske soli uz pomoć kojih se automatski obnavlja, odnosno vraća sposobnost materijala za ionsku izmjenu. Postupak se može ponoviti mnogo stotina puta.

Vremenski upravljani dizajn: korisnik može postaviti vrijeme regeneracije.

Inteligentni dizajn s kontroliranim volumenom: omekšivač vode uči vaše navike potrošnje vode i u skladu s tim provodi regeneraciju.

Pruža se test za mjerenje tvrdoće vode.

Naboj uklanja ione koji uzrokuju tvrdoću vode, željezo, mangan, amonijak u jednom koraku, regulira pH. Složena linija opreme za obradu vode može se zamijeniti s jednim plastifikatorom napunjenim CR-om. Osim punjenja, svi su dijelovi opreme jednaki dijelovima omekšivača vode.

Sadržaj nitrata u vodi štetan je za zdravlje ljudi, posebno beba. Nitrati se mogu ukloniti iz vode posebnim materijalom za izmjenu iona. Oprema izgleda isto kao omekšivač vode, ali uklanja nitrate umjesto tvrdoće vode. Postoji i verzija koja istodobno vrši omekšavanje vode i uklanjanje nitrata.

Topive tvari humusa, humusne kiseline, pretvaraju u pitku vodu žućkasto smeđu. Dezinfekcijom humusne vode nastaju kancerogeni. Huminske kiseline mogu se ukloniti iz vode posebnim ionskim izmjenjivačem. Uređaj se razlikuje od kućnog omekšivača vode samo po svom punjenju.

Napunjena oprema za filtriranje
uklanjanje željeza
Dio željeza migrira u podzemne vode topive u obliku dvovalentnog iona. Ako bunar dobije vodu iz takvog sloja željeza, željezo će u kontaktu s zrakom polagano oksidirati i taložiti se u površini dovedene bušotine. Dobiveni žućkasto-smeđi željezo hidroksid oboji sudoper, kadu i odjeću. Mikroorganizmi se talože na sedimentu željeznog hidroksida taloženom u cijevima.

Oprema za uklanjanje željeza brzo oksidira sadržaj željeza u vodi i filtrira nastali željezni hidroksid. Nečistoća se zaglavila na površini čestica uložaka filtra. Filtarski materijal zasićen prljavštinom čisti se automatskim ispiranjem.

Glavni dijelovi opreme:

plastični spremnik od fiberglasa
kontrolni ventil
filtrirajuće medije
Uređaj za doziranje je također potreban za oksidaciju željeza.

Katalitička sredstva za uklanjanje željeza
Željezo i mangan često se javljaju zajedno u vodenim vodama. Poput željeza, i mangan se oksidira u površinskoj vodi. Dobiveno vrlo fino razdvojeno manganovo blato mrlju vodu i površine koje su u dodiru s njom smeđe-crnu boju.

Oksidacija i filtracija mangana ozbiljniji je zadatak od uklanjanja željeza. U tu svrhu koristi se katalitički filterski uređaj. Katalitički filterski materijal veže i oksidira mangan. Rezultirajući mulj manganovog dioksida filtrira se punjenjem. Oprema je također pogodna za uklanjanje željeza i mangana koji se javljaju istovremeno.

Između šest različitih marki katalitičkog filtrirajućeg medija odabran je onaj koji je najprikladniji za određenu primjenu.

Za oksidaciju željeza i mangana, naboj mora biti regeneriran oksidantima koji se koriste u obradi pitke vode. U slučaju kontinuirane regeneracije, oksidirajuće sredstvo kontinuirano se dodaje u vodu koja se dovodi u opremu pomoću dozirne pumpe. U slučaju regeneracije šarže, filtar se napuni povremeno s oksidantom. Oksidirajuće sredstvo se u potpunosti koristi za regeneraciju, u pročišćenoj vodi ne ostaje nikakav ostatak.

Oprema je strukturno konstruirana na isti način kao i sredstvo za uklanjanje željeza.

U Hrvatskoj se arsen pojavljuje u mnogim prirodnim vodama u koncentracijama koje prelaze graničnu vrijednost. Arsen je prisutan na mnogim mjestima kao sastavnica dubokih stijena. Ako voda prođe kroz takve slojeve, njezin sadržaj arsena može dostići višestruko sigurnu granicu. Dugotrajno konzumiranje takve vode može dovesti do oštećenja zdravlja.

Za uklanjanje arsena preporučujemo adsorpcijsku tehnologiju s vrlo dobrom učinkovitošću. Svaki gram filtrirajućeg medija ima površinu od stotine četvornih metara. Sadržaj arsena u vodi vezan je na ovoj površini. Filter smanjuje sadržaj arsena ispod granične vrijednosti. Arsen je trajno vezan na filtrirajuće medije. Filtarski materijal se opere natrag nekoliko puta mjesečno. Istrošeni medij filtra mora se zamijeniti.

Filteri s aktivnim ugljenom
Filter s aktivnim ugljenom može se koristiti za poboljšanje okusa i mirisa vode za piće. Aktivirani ugljen je vrlo porozan materijal čija je ukupna površina veća od tisuću kvadratnih metara po gramu. Aktivni ugljen veže se na sadržaj klora iz vode za piće, značajan udio organske tvari koja izaziva neugodne okuse ili mirise, kao i većinu poljoprivrednih i industrijskih organskih kemikalija koje mogu ući u vodu. Ljudi obično pronađu vodu filtriranu na aktivnom ugljenu da bi bila dobra i ugodna. U biljkama s gaziranom vodom je neophodan filter s aktivnim ugljenom.

Imamo poseban aktivni ugljen za tehnologiju odmrzavanja. Neke tehnologije uklanjanja amonijaka uključuju i filter s aktivnim ugljenom.

Na aktivnom ugljenu se pojedinačne filtrirane tvari trajno vežu. Stoga se aktivni ugljen ne može regenerirati. Međutim, filterski sloj mora biti otpušten 1-2 puta tjedno i ispran natrag. Ovaj zadatak obavlja automatska upravljačka glava.

Ovisno o zadatku, možemo osigurati i aktivni ugljen na kojem dodatak srebra inhibira mogući rast bakterija.

membranski uređaji
Oprema za reverznu osmozu
Jedinica reverzne osmoze pročišćava vodu fizikalnom filtracijom. Uređaj se može smatrati filterom finoće koji omogućava malim molekulama vode da prođu kroz njega, ali već zadržavaju soli otopljene u vodi. Filtracija se vrši membranom reverzne osmoze. Membrane djeluju u kontinuiranom radu, na kojem je dolazna voda podijeljena na dva dijela. Filtrirana pročišćena voda je permeat, a voda obogaćena solima i kontaminantima je tzv. Koncentrat. Kvaliteta permeata približno je jednaka kvaliteti destilirane vode.

Čak i najmanja oprema koju prodajemo može proizvesti 1-2 m³ pročišćene vode dnevno. Konvencionalna kućna oprema za reverznu osmozu stvara šest litara otpadne vode prilikom proizvodnje jedne litre pročišćene vode. Smanjili smo industrijsku opremu na veličinu domaćinstva. U proizvodnji jedne litre pročišćene vode stvaramo samo 0,33 litre otpadne vode.

Ultraljubičasta oprema
Ultraljubičasta oprema za dezinfekciju
Ultraljubičasta oprema posebno je dizajnirana za ubijanje bakterija, gljivica i virusa prisutnih u pitkoj vodi. Živa živa žarulja uređaja emitira ultraljubičasto svjetlo s valnom duljinom od 254 nm u UV-C području s visokom učinkovitošću. Ovo ultraljubičasto zračenje se apsorbira, uzbuđuje i trajno oštećuje u nasljednom materijalu mikroorganizama.

Pri dizajniranju uređaja posebna se pažnja vodila ka povećanju učinkovitosti dezinfekcije uz malu potrošnju energije.